czwartek, 5 marca 2015

Egzotyczna sałata z granatem


Już dawno na blogu nie było sałatki, więc czas to zmienić! A dzisiejsza propozycja zdecydowanie zasługuje na znalezienie się w pierwszej trójce idealnych sałatek do wszystkiego! Wiecie, że lubie połączenia warzyw z owocami. Ostatnio, jeśli myślę o obiedzie, pierwszym dodatkiem jaki przychodzi mi na myśl jest właśnie ona.
Jest jak bomba smakowa! Idealnie słodka, kwaśna, delikatnie ostra... najlepiej pasuje do kuchni hinduskiej, ale świetnie sprawdzi się również przy bardziej tradycyjnym posiłku. Będzie to również idealna sałata do dań z grilla lub jako samodzielna letnia - mocno orzeźwiająca - przekąska, Koniecznie musicie ją wypróbować i dać znać, co o niej myślicie!
Zapraszam do przygotowania!


Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1/2 opakowania mixu sałat
-1 pęczek świeżej kolendry
-1 mango
-1 czerwona cebula
-1 granat
-1 limonka
-1/2 np. greckiej przyprawy do sałatek
-2 łyżki oliwy

Sałatę mieszamy z pokrojoną kolendrą i układamy na talerzu.
Granat obieramy i jego pestki układamy na sałacie. Jeśli nie wiecie jak obrać granat, zerknijcie tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=HGYpk395PUA

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w ultracienkie półtalarki. 
Mango i cebulę układamy na sałacie.

Sos przygotowujemy wsypując zawartość torebki do słoiczka. Dodajemy sok z 1/2 limonki oraz oliwy. Zamykamy słoiczek i energicznie potrząsamy. Wiem, że używanie gotowych sosów to zło, ale to połączenie przypraw pasuje mi idealnie, więc czemu miałabym nie wyręczyć się właśnie taką mieszanką? ;)

Sałatkę polewamy sosem zaraz przed podaniem, aby nie zwiędła. Dla podkreślenia obecności limonki, skórkę z połowy owocu ścieramy na małej tartce prosto na sałatkę. 
Smacznego!


1 komentarz: