piątek, 27 lutego 2015

Kurczak na butelce


Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs wśród Polaków. Potrafimy przygotować go na milion różnych sposobów. Jak można zauważyć po moim menu obiadowym, ja też bardzo często po niego sięgam, chociaż staram się nie ograniczać. Dzisiaj pokażę Wam jeden z podstawowych przepisów na to mięso. Będzie to wstęp do innych dań, które możecie przygotować z jego resztek. Nie przedłużając wstępu będzie to kurczak pieczony na butelce z piwem. Danie wygląda bardzo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej! Mięso jest soczyste, a skórka przyjemnie chrupiąca. Wyprzedzając pytania, nie upijecie tym daniem swoich dzieci, alkohol wyparuje podczas pieczenia. Jeśli jednak nie chcecie stosować piwa, do butelki po nim możecie wlać cokolwiek chcecie – sok jabłkowy, pomarańczowy, coca colę lub po prostu gazowaną wodę. A jeśli jesteście piwnymi smakoszami możecie pokombinować z trunkiem, wlewając do butelki piwo pszeniczne, portera czy piwo smakowe. Chodzi o to, by podczas pieczenia płyn parował i nawilżał kurczaka. Dajcie znać z czym przygotujecie ten przepis, jestem bardzo ciekawa waszych pomysłów! Zatem… do dzieła!



Składniki:
- 1 cały kurczak (dla rodziny 4osobowej wystarczy 1,5kg)
- 1 piwo w szklanek butelce
- 2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-1 łyżka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka wegety lub soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli (do wsypania do piwa)

Z przypraw, przeciśniętego czosnku (2 ząbków) i oleju robimy marynatę. Kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy marynatą. Jeśli macie więcej czasu, zostawcie kurczaka na godzinę lub najlepiej na całą noc.
Butelkę obieramy z naklejek, wyparzamy i wsadzamy na jakiś czas do ciepłej wody. Butelka nie może być zimna, bo podczas pieczenia może pęknąć. Butelkę otwieramy i odlewamy ok. ½ szklanki płynu.
Kurczaka nabijamy na butelkę. Wsadzamy do naczynia żaroodpornego, które zbierze tłuszcz, wytapiający się z mięsa. Do butelki wrzucamy ząbek czosnku i wsypujemy łyżeczkę soli. Uważajcie, bo jeśli do tego przepisu użyjecie piwa, płyn eksploduje, dodatkowo nawilżając mięso. Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni i pieczemy ok. 1,5h używając pieczenia góra-dół + termoobieg. Zasada co do pieczenia jest taka, że każdy kilogram kurczaka powinien być pieczony 1h, więc jeśli dorwiecie większy okaz, dostosujcie do niego czas pieczenia. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, odstawiamy na 10min, żeby soki pozostały w mięsie, a następnie zdejmujemy z butelki i kroimy.
Alternatywa:
Ja 20min przed końcem pieczenia dodaję surowe, obrane i pokrojone w plastry ziemniaki przyprószone ziołami, papryką i solą. Ziemniaki w tym czasie pięknie się upieką.
Dodajcie do tego dania ulubioną surówkę i obiad gotowy!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać, jeśli go wypróbujecie!
Smacznego!

1 komentarz: