Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs wśród
Polaków. Potrafimy przygotować go na milion różnych sposobów. Jak można
zauważyć po moim menu obiadowym, ja też bardzo często po niego sięgam, chociaż
staram się nie ograniczać. Dzisiaj pokażę Wam jeden z podstawowych przepisów na
to mięso. Będzie to wstęp do innych dań, które możecie przygotować z jego
resztek. Nie przedłużając wstępu będzie to kurczak pieczony na butelce z piwem.
Danie wygląda bardzo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej! Mięso jest soczyste,
a skórka przyjemnie chrupiąca. Wyprzedzając pytania, nie upijecie tym daniem
swoich dzieci, alkohol wyparuje podczas pieczenia. Jeśli jednak nie chcecie
stosować piwa, do butelki po nim możecie wlać cokolwiek chcecie – sok jabłkowy,
pomarańczowy, coca colę lub po prostu gazowaną wodę. A jeśli jesteście piwnymi
smakoszami możecie pokombinować z trunkiem, wlewając do butelki piwo
pszeniczne, portera czy piwo smakowe. Chodzi o to, by podczas pieczenia płyn
parował i nawilżał kurczaka. Dajcie znać z czym przygotujecie ten przepis,
jestem bardzo ciekawa waszych pomysłów! Zatem… do dzieła!
Składniki:
- 1 cały kurczak (dla rodziny 4osobowej wystarczy 1,5kg)
- 1 piwo w szklanek butelce
- 2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-1 łyżka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka wegety lub soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli (do wsypania do piwa)
Z przypraw, przeciśniętego czosnku (2 ząbków) i oleju robimy
marynatę. Kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy marynatą. Jeśli macie więcej
czasu, zostawcie kurczaka na godzinę lub najlepiej na całą noc.
Butelkę obieramy z naklejek, wyparzamy i wsadzamy na jakiś
czas do ciepłej wody. Butelka nie może być zimna, bo podczas pieczenia może
pęknąć. Butelkę otwieramy i odlewamy ok. ½ szklanki płynu.
Kurczaka nabijamy na butelkę. Wsadzamy do naczynia
żaroodpornego, które zbierze tłuszcz, wytapiający się z mięsa. Do butelki
wrzucamy ząbek czosnku i wsypujemy łyżeczkę soli. Uważajcie, bo jeśli do tego
przepisu użyjecie piwa, płyn eksploduje, dodatkowo nawilżając mięso. Piekarnik
rozgrzewamy do 200stopni i pieczemy ok. 1,5h używając pieczenia góra-dół +
termoobieg. Zasada co do pieczenia jest taka, że każdy kilogram kurczaka
powinien być pieczony 1h, więc jeśli dorwiecie większy okaz, dostosujcie do
niego czas pieczenia. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, odstawiamy na 10min,
żeby soki pozostały w mięsie, a następnie zdejmujemy z butelki i kroimy.
Alternatywa:
Ja 20min przed końcem pieczenia dodaję surowe, obrane i
pokrojone w plastry ziemniaki przyprószone ziołami, papryką i solą. Ziemniaki w
tym czasie pięknie się upieką.
Dodajcie do tego dania ulubioną surówkę i obiad gotowy!
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Dajcie
znać, jeśli go wypróbujecie!
Smacznego!
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuń