czwartek, 27 września 2012

Jesienne kurki


Przyszła jesień - nie ma lepszej pory roku na jedzenie świeżutkich grzybów. Od razu się przyznam, że nie potrafię ich zbierać, więc zdaję się na umiejętności sprzedawców na osiedlowym ryneczku. Wracając, uwielbiam zapach grzybów i potrawy z nich przygotowane. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się dzisiejszy przepis i że zechcecie go przygotować. Zapraszam ;)
Składniki:
-ok 20dag kurek
-śmietana 18%
-makaron grube wstążki
-łyżka masła do usmażenia kurek
-przyprawy
Przygotowania zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na kawałki średniej wielkości.
Makaron gotujemy al dente, kurki podsmażamy na maśle. Czekamy, aż nadmiar wody wyparuje, doprawiamy do smaku ( ja użyłam soli i pieprzu). Jeśli lubicie takie smaki, możecie podlać białym winem i poczekać, aż wyparuje. Następnie dodajemy około 4 łyżek śmietany. I gotowe. Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem i jeśli lubicie- posypujemy pietruszką.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Grzyby tylko osiedlowe! Pozdro dla dilerów! ...i kucharzy, taaa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś średnio lubię sosy grzybowe. ;d

    OdpowiedzUsuń