sobota, 8 czerwca 2013

Pizza

Większość z nas, kiedy ma ochotę na pizzę, to po prostu ją zamawia. Domowa nie zawsze smakuje tak, jak typowa z restauracji. Ja pokażę Wam dziś jak przygotować ją w taki sposób, żeby zawsze wyszła. Oprócz tego zdradzę Wam sekret, żeby brzegi pizzy, które zazwyczaj zostawiamy, smakowały wyśmienicie i w pierwszej kolejności znikały z talerzy. Przepis na idealne ciasto znalazłam na kanale KochamGotować.
Zapraszam ;)



Składniki ( na 2 pizze):
-500g mąki pszennej tortowej
-10g drożdży suszonych lub 30g drożdży świeżych
-250ml ciepłej wody
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
-1/2 łyżeczki soli
-kasza manna do podsypywania

Składniki na sos pomidorowy:
- 70g koncentratu pomidorowego
-3 łyżki wody
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na pizze wybierzcie wg uznania. Przyda Wam się ok. 250g startego sera żółtego.

Drożdże rozpuszczamy w ok. 50ml ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na ok. 10min, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, ok 150ml wody oraz drożdże. Łączymy wszystko razem. W 50ml wody rozpuszczamy sól i dodajemy do ciasta. Mieszamy, po czym wyjmujemy na stolnicę i dobrze zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu. 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy na spód pizzy. W tym celu mieszamy wszystkie składniki.


Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm podsypując kaszą manną.
Brzegi wysypujemy serem żółtym i zawijamy do środka.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki. Ja zdecydowałam się na pieczarki, cebulę, ananasa i szynkę. Na koniec posypałam wszystko przyprawą do pizzy. Ciasto pieczemy ok.15min w temp. 220 stopni. Sprawdźcie, czy spód i brzegi są zarumienione. Na sam koniec posypujemy pizzę żółtym serem i jeszcze chwilę zapiekamy.
Gotowe!
Podajemy od razu z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz