wtorek, 25 czerwca 2013

Sałatka z jajkiem po benedyktyńsku

Cześć głodomory! Dzisiaj szybki przepis na przepyszną sałatkę ze smażonym boczkiem i jajkiem po benedyktyńsku. Tak przygotowane jajka są moją ulubioną wersją. Ścięte białko i płynny środek, rozlewający się po sałatce i łączący się z sosem. Moim zdaniem ma w sobie wszystkie składniki, które powinny zawierać się w porządnym śniadaniu. Kojarzy mi się trochę z lżejszą wersją typowego amerykańskiego śniadania - jajek na bekonie. Oczywiście możecie potraktować to danie jako przekąskę lub podać na kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.



Składniki: (porcja dla 2 osób):
-ok. 100g boczku wędzonego
-1 mała sałata lodowa
-2 jajka
-2 pomidory
-1/4 cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki cukru
-sól i pieprz do smaku

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię.

Smażymy aż zrobią się chrupiące skwarki. Odsączamy nadmiar tłuszczu układając boczek na ręczniku papierowym.

W rondelku gotujemy wodę, dodajemy ocet spirytusowy. Kiedy woda zacznie wrzeć ostrożnie wbijamy jajko i przy pomocy łyżki staramy się otoczyć żółtko białkiem. Gotujemy ok 2-3min. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy jajko na ręcznik.

W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sok z 1/4 cytryny, cukier, pieprz i sól.
Na talerz rwiemy sałatę, na niej układamy pokrojonego w kostkę pomidora, boczek, jajko i skrapiamy wszystko połową sosu. Drugą porcję przygotowujemy tak samo na osobnym talerzu. Jeśli macie ochotę możecie na wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem.
Gotowe!

Jestem pewna, że to danie przypadnie Wam do gustu. Ja zawsze do sałatki biorę 2 kromki pieczywa i dokładnie wycieram talerz z przepysznego sosu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz