wtorek, 4 czerwca 2013

Duszona młoda kapusta

Przyszła wiosna (chociaż być może nie widać tego za oknem), ale jeśli pójdziemy na targ, na straganach od razu zobaczymy nowalijki. Nie bójmy się ich wielkości, bo w smaku są już fantastyczne. Dziś mam propozycję na świeżą i młodą kapustę. Smakuje wyśmienicie solo, ale ja najbardziej lubię ją w równie prostym wydaniu - ze świeżym chlebem i prawdziwym masłem.
Zapraszam !



Składniki:
-1 duża lub 2 małe młode kapusty
-1 duża cebula
-ok. 250g surowego boczku (może być wędzony)
-1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
-100ml wody
-koperek
-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
-sól, pieprz do smaku

Kapustę przekrawamy na pół i kroimy na dosyć drobne paski. Gotujemy w nieosolonej wodzie przez ok. 7min, po czym odcedzamy.

Boczek i cebulę kroimy w dosyć drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy do kapusty.

Wyłączamy gaz i na chłodną patelnie wlewamy wodę oraz wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, czyszcząc patelnie ze smaku boczku. Wlewamy do garnka z kapustą.
Dodajemy ok 3 łyżki koperku i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Jeśli macie ochotę, dodajcie śmietanę.
Gotowe!

Można podawać od razu, ale szczerze mówiąc, lepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz