wtorek, 1 października 2013

Spaghetti bolognese

Nie znam chyba osoby, która nie lubi spaghetti. Ja również należę do grona fanów tego dania. Problemy zaczynają się jednak w momencie, kiedy do akcji wchodzą sosy w proszku czy te ze słoika. Po co zapychać się chemią, skoro przygotowanie takiego sosu jest banalne i naprawdę szybkie. Pamiętajcie tylko o dobrej jakości składnikach - inaczej zepsuje się nawet najlepsze danie. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja przygotowuje taki sos. 
Zapraszam!


Składniki (dla 2 osób):
-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skóry
-250g mięsa wieprzowego (znajdźcie to ze 100% mięsa w składzie, a nie to garmażeryjne)
- 1 marchewka
-1 cebula
-makaron do spaghetti
-oliwa do smażenia
-zioła prowansalskie, majeranek, pieprz, sól

Makaron gotujemy wg przepisu. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy marchew, a następnie mięso mielone. 
Z pomidorów wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnie, kiedy podsmaży się mięso mielone. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami do smaku. Smażymy, dopóki pomidory zupełnie się nie rozpadną (ok 10min). I gotowe ;)
Spaghetti podajemy od razu. Jeśli macie ochotę możecie posypać żółtym serem.
Smacznego!

2 komentarze: