poniedziałek, 10 lutego 2014

Kurczak z mango i granatem


Dzień dobry w ten przepięknie słoneczny dzień!
Dzisiaj coś na szybko - kurczak z mango, posypany pestkami granatu to danie dla tych, którzy lubią połączenie wytrawnego ze słodkim.Aromatyczny, przyprawiony na ostro kurczak i słodkie mango.
Nie będę rozpisywać się, że to niebo w gębie, bo to danie nie potrzebuje dużej reklamy.
Wypróbujcie sami i dajcie znać w komentarzach, jakie "dziwne" połączenia lubicie.
Zapraszam!


Składniki ( dla 2 osób):
-1 pierś z kurczaka
-cebula dymka
-mango
-1/4 granatu
-1/2 limonki
-1 papryczka chili
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy(1 łyżeczka), curry, imbir, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra,zioła prowansalskie)
-1 łyżeczka cukru

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, jogurt naturalny, mieszamy i zostawiamy do połączenia smaków (jeśli mamy czas, możemy to zrobić wcześniej).

Cebulę kroimy w drobną kostkę, łącznie ze szczypiorkiem. Z papryczki wyjmujemy pestki (chyba, że lubicie bardzo ostre) i kroimy w drobną kostkę. Mango obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części.



Cebulę podsmażamy, dodajemy mango i łyżeczkę cukru i karmelizujemy. Następnie dodajemy chili, kurczaka i sok z limonki, wszystko smażymy ok 7min, aż kurczak będzie soczyście podsmażony.

Kurczaka podaję z ryżem i posypuję pestkami granatu.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
    Zapraszam do kontakty na: kontakt@blog-media.pl
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście - dzisiejsza pogoda była przepiękna :)
    Uwielbiam kurczaka na słodko! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń