niedziela, 23 marca 2014

Ciabatta z kurczakiem i karmelizowaną cebulą



Hej! Dziś pokażę Wam najwspanialszą kanapkę, jeśli jesteście wielbicielami połączenia słodkiego z wytrawnym. Przygotujemy ciabattę (czyli chyba mój ulubiony rodzaj pieczywa) z soczystym kurczakiem, karmelizowaną cebulą i przepysznym sosem miodowo-musztardowym. Jest to danie, które pasuje właściwie na każdy posiłek. Z góry przepraszam, że nie zrobiłam zbyt dużo zdjęć w trakcie, ale pomysł był tak spontaniczny, a ja tak głodna, że nie mogłam oderwać się od przygotowań.



Składniki:
-1 czerwona cebula
- 1 pierś z kurczaka
-1 ciabatta
-sałata
-pomidor
-1 łyżeczka musztardy
-2 łyżki miodu
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżki octu balsamicznego
-oliwa do smażenia


Kurczaka marynujemy w miodzie (1 łyżka) i sosie sojowym. Przed samym podaniem smażymy na oliwie. Uważajcie, bo miód bardzo szybko zaczyna się palić.
Cebulę kroimy w półtalarki, podsmażamy na oliwie. Kiedy zmięknie dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki miodu. Podsmażamy jeszcze moment do połączenia składników i odstawiamy.


Ciabattę przekrawamy wzdłuż, smarujemy cebulą, układamy liść sałaty, plasterki pomidora, kurczaka i wszystko polewamy sosem.

Sos to po prostu połączenie 1/2 łyżki miodu, 1 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżeczki musztardy.
 Zjadamy natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz