wtorek, 18 listopada 2014

Spaghetti z "białym sosem"

Nie umiem nazwać tego dania inaczej. Niektóre ze smaków pokazali mi przyjaciele. I tak na przykład najbliższa memu sercu M. pokazała mi jak smakuje przysmak świętokrzyski, zupka chińska i to spaghetti. Nie do końca znam przepis i ona chyba ma podobnie, bo zawsze to danie przygotowuje w domu jej tata, ale kojarząc smaki starałam się odtworzyć całość. Wyszło pysznie. To jak połączenie sosu beszamelowego ale bez gałki z mięsem mielonym. Zupełny misz-masz, który daje genialny smak. Musicie przetestować ten przepis i koniecznie dać znać, jak Wam poszło!
Zatem do boju!
Składniki (dla 4 osób):
-500g mięsa mielonego wieprzowego,
-opakowanie makaronu do spaghetti,
-1 cebula,
-1/4 kostki masła,
-2 łyżki mąki pszennej,
-1/2 szklanki mleka,
-200 ml kwaśnej śmietany,
-pieprz, sól do smaku,
-olej do smażenia

Makaron gotujmy wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy masło. Do masła dodajemy mąkę i szybko łączymy. Ciągle mieszając wlewamy mleko, uważając, aby rozmieszać wszystkie grudki. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy śmietanę oraz mięso i doprawiamy do smaku.
Odsączając makaron, nie przelewajcie go wodą tylko dodajcie od razu do sosu, mieszając wszystko. Niewypłukana skrobia z makaronu świetnie połączy sos.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Oprócz przysmaku, zupki i spaghetti jeszcze omlet! :D A mój tata daje chyba różne mięsko do sosu, nie tylko wieprzowinę.

    OdpowiedzUsuń