wtorek, 9 października 2012

Leśne przysmaki part 2.

Za oknem jesień w pełni, więc w moim domu też utrzymuje ten klimat.. Podobny przepis już był, składniki praktycznie te same, ale smak całkiem inny. Polecam wypróbować obie wersje i samemu zdecydować, która jet lepsza. Żeby nie przedłużać - zapraszam do przygotowania!

Składniki:
-15dag podgrzybków
-1 cebula
-makaron wstążki
-3 łyżki śmietany 12 %
-ok 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
-masło do smażenia
-przyprawy

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy "na cztery". Kawałki muszą być duże i wyczuwalne. Dodajemy je do cebuli i smażymy. 

Po szklanki wlewamy 2 -3 łyżki śmietany, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy tą miksturę do grzybów i mieszamy, bo sos zacznie się zagęszczać. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy aldente i podajemy.!
Smacznego! :)


3 komentarze: