poniedziałek, 29 października 2012

Świnki w kocykach

Post miał być dodany w weekend, ale miałam za dużo rzeczy do załatwienia. Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na śniadanie. Myślę, że dzieci też będą zachwycone, kiedy zamiast zwykłych parówek dostaną takie. Można podawać gorące lub jako zimną przekąskę. Ja lubię maczać "świnki" w ketchupie lub sosie czosnkowym. Pomysł na to danie został zaczerpnięty od Nigelii Lawson. Zapraszam do przygotowania!
Składniki:
- 1 opakowanie parówek ( ja użyłam miniaturek, jeśli takich nie macie, mogą być długie przecięte na 3 części),
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-1 jajko
Ciasto rozwijamy i tniemy paski trochę węższe niż parówka. Następnie ustalamy mniej więcej ile ciasta potrzebujemy na owinięcie parówki i tniemy takie kawałki.
Owijamy paróweczki, a następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy na ok 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas jest orientacyjny. Pilnujcie piekarnika i kiedy ciasto będzie pięknie złociste wyciągnijcie z piekarnika.
Smacznego!

Zapraszam na fanpage raspberrykitchen:
Buziaki i udanego weekendu :)




1 komentarz: