Cześć głodomory! Dziś na obiad polecam kurczaka po węgiersku. Do zrobienia użyję mięsa z udek, ale jeśli nie lubicie tej części kurczaka- użyjcie piersi. Danie jest przepyszne i po zrobieniu go raz, na pewno do niego wrócicie.
Składniki (dla 2 głodnych osób):
-4 udka (ok 500g z kością. Jeśli jesteście leniwi możecie wybrać już obrane)
-1 papryka
-1 ogromna cebula lub 2 średnie
-1 puszka pomidorów krojonych
-3 ząbki czosnku
-papryka ostra, sól, pieprz
Mięso luzujemy z kości, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę.
Dodajemy ok. łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę (jeśli mamy czas :) )
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kolejno cebulę z czosnkiem, po 3 minutach dodajemy paprykę. Następnie wlewamy całą puszkę pomidorów, dodajemy pół szklanki wody i kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż mięso się ugotuje, a sos zredukuje o połowę.
Podajemy od razu z ryżem lub ugniecionymi ziemniaczkami. ;)
Smacznego!
Mmmmmm :D Zrobię mężowi :D
OdpowiedzUsuńTo mąż będzie szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na obiad i jest super ale dla mnie za mało przyprawione, musiałam na talerzu dodać więcej pieprzu i soli i tak się zastanawiam czy zamiast pół szklanki wody może lepiej byłoby wlać bulion z kostki rosołowej? A danie podawać z kaszą kuskus, zalaną resztką bulionu żeby się nie zmarnował :)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, Magda.
Przyprawy zawsze podaje w dość ogólnych proporcjach, każdy ma swój smak, więc radziłabym zdać się na własny smak. ;)) Co do bulionu jak najbardziej możesz spróbować, pamiętaj jednak,żeby dodać mniej soli.
UsuńPozdrawiam i cieszę się, że smakowało.