środa, 6 lutego 2013

Kurczak po węgiersku

Cześć głodomory! Dziś na obiad polecam kurczaka po węgiersku. Do zrobienia użyję mięsa z udek, ale jeśli  nie lubicie tej części kurczaka- użyjcie piersi. Danie jest przepyszne i po zrobieniu go raz, na pewno do niego wrócicie. 
Zapraszam!



Składniki (dla 2 głodnych osób):
-4 udka (ok 500g z kością. Jeśli jesteście leniwi możecie wybrać już obrane)
-1 papryka
-1 ogromna cebula lub 2 średnie
-1 puszka pomidorów krojonych
-3 ząbki czosnku
-papryka ostra, sól, pieprz

Mięso luzujemy z kości, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę.

 Dodajemy ok. łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę (jeśli mamy czas :) )

Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy kolejno cebulę z czosnkiem, po 3 minutach dodajemy paprykę. Następnie wlewamy całą puszkę pomidorów, dodajemy pół szklanki wody i kurczaka. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż mięso się ugotuje, a sos zredukuje o połowę.
Podajemy od razu z ryżem lub ugniecionymi ziemniaczkami. ;)
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mmmmmm :D Zrobię mężowi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To mąż będzie szczęśliwy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam na obiad i jest super ale dla mnie za mało przyprawione, musiałam na talerzu dodać więcej pieprzu i soli i tak się zastanawiam czy zamiast pół szklanki wody może lepiej byłoby wlać bulion z kostki rosołowej? A danie podawać z kaszą kuskus, zalaną resztką bulionu żeby się nie zmarnował :)

    miłego dnia, Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy zawsze podaje w dość ogólnych proporcjach, każdy ma swój smak, więc radziłabym zdać się na własny smak. ;)) Co do bulionu jak najbardziej możesz spróbować, pamiętaj jednak,żeby dodać mniej soli.

      Pozdrawiam i cieszę się, że smakowało.

      Usuń