poniedziałek, 18 lutego 2013

Udka w porach

Dziś kolejny pomysł na szybki i prosty obiad - nogi w spodniach, czyli udka w porach ;) kurczak jest mięciutki i soczysty. Wypróbujcie ten przepis, a nie będziecie żałować ;)) Nie przedłużając zapraszam do przygotowania.



Składniki (dla 2-3 osób):
- 6 udek
- 1 por
-1 cebula
- 3 plasterki boczku parzonego
-400ml śmietany
-curry, sól, pieprz

Udka luzujemy z kości, zdejmujemy skórę lub kupujemy już "wyluzowane" :))

Z całego pora odcinamy mocno zielone liście. Używamy tylko części białej i jasnozielonej. Kroimy w pół talarki, solimy i odstawiamy aż puści soki. Następnie odciskamy. Dzięki temu por straci swoją gorycz.

Cebulę kroimy na półtalarki. Udko kładziemy na desce stroną, gdzie była kość do góry. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem, układamy plasterek cebuli i pół plasterka boczku i zwijamy. Następnie wbijamy wykałaczkę mniej więcej w miejscu łączenia mięsa, żeby podczas gotowania, nie wyleciał nasz farsz.

Udka układamy w garnku, zalewamy śmietaną i wsypujemy pora. 
Gotujemy wszystko ok.20-25min, do momentu kiedy mięso ugotuje się w środku. Ja po tym czasie po prostu wyjmuje jedno udko, kroje delikatnie do połowy głębokości i sprawdzam, czy się ugotowało. Po ok.20 minutach dodajemy ok. łyżeczki curry oraz sól pieprz do smaku. Gotowe ;) Udka najlepiej smakują z ryżem. Można również podawać z ziemniakami.
Życzę smacznego. ;)








1 komentarz:

  1. Też ostatnio sporo "gotuję" z porem, nawet cebulę polubiłam o.O

    OdpowiedzUsuń