wtorek, 19 lutego 2013

Polędwiczki z pieczarkami

Hej głodomory! Dziś kolejny przepis na obiad, tym razem pokażę Wam jak przyrządzić przepyszne polędwiczki z pieczarkami. To danie często robi moja mama, kiedy wracam do domu. To chyba nasz ulubiony niedzielny obiad. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i sałatką, która roboczo nazywam "obiadową". Zapraszam :)



Składniki ( dla 3 osób):
-1 polędwiczka wieprzowa (moja ważyła ok.330g)
-500g pieczarek
-2 cebule
-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
-2 łyżki miodu
-1 łyżka oleju
-2 ząbki czosnku
-vegeta, majeranek, pieprz

Składniki na puree:
-1 kg ziemniaków
-2 łyżki śmietany 12%
-1 łyżka masła
-sól

Składniki na sałatkę:
- 1/3 sałaty lodowej
- 1/2 ogórka zielonego
-1/2 papryki
-ok 6-8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki wody
-2 łyżki oleju
-1 łyżka soku z cytryny
-słodka papryka, zioła prowansalskie, vegeta, pieprz


Do naczynia wlewamy miód, olej, sos sojowy. Wciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy ok 1/2 łyżeczki vegety, szczyptę pieprzu. Mieszamy.

Polędwiczkę kroimy na grube plastry.

Zanurzamy w marynacie i odstawiamy na ok. 1-2h.

Pieczarki kroimy na półtalarki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie układamy polędwiczki, zalewamy marynatą. Kiedy marynata trochę się zredukuje, wrzucamy pieczarki.  Dodajemy łyżkę majeranku. Podsmażamy wszystko, aż wszystkie płyny wyparują, a mięso będzie delikatne i miękkie. Doprawiamy do smaku.
Ziemniaki gotujemy, dodając sól ok. 5 min przed odcedzeniem. dzięki temu ziemniaki nie stracą swoich cennym wartości. Po ugotowaniu ziemniaki ugniatamy na gładką masę, dodając śmietanę i masło.

Sałatę rwiemy do miski, ogórka i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Wiem, że połączenie ogórka z pomidorem, zabija cenne wartości pomidora, ale uwielbiam te dwa smaki razem.
Do miseczki wlewamy olej, wodę i sok z cytryny. Dodajemy po ok 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, ziół prowansalskich, vegety i szczyptę pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę polewamy sosem chwile przed podaniem, w innym przypadku sałata rozmięknie.

Układamy wszystko na talerzu i podajemy.
Smacznego!












1 komentarz:

  1. No, skoro to danie smakuje nawet sałatce, to i ja powinnam spróbować!

    OdpowiedzUsuń