sobota, 23 marca 2013

Naleśniki - przepis podstawowy

Jeśli możecie sobie wyobrazić najlepsze śniadanie, to co pierwsze przychodzi Wam do głowy ? Ja od razu myślę o tostach francuskich albo o naleśnikach. Mogą być z dżemem, białym serem, mascarpone, owocami lub bitą śmietaną i czekoladą, ale świetnie sprawdzą się również w wersji wytrawnej z wędzonym łososiem czy kurczakiem. Ja pokażę Wam dzisiaj podstawowy przepis, który ja stosuję. W tajemnicy Wam powiem, że Mr M. twierdzi, że nikt nie robi lepszych naleśników. Są mega cienkie i mięciutkie.
Zapraszam do przygotowania!


Składniki:
-3 jajka
-300ml mleka
-3 łyżki oleju
-200-250g mąki tortowej
-ulubione dodatki

Mąkę, jajka, mleko i olej mieszamy mikserem do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy dosłownie kroplę oleju i smażymy pierwszego naleśnika. Później nie dodajemy już tłuszczu. Na środek patelni wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po patelni. Smażymy po obu stronach ok. 1-2min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz