wtorek, 26 marca 2013

Skrzydełka w miodzie

Hej głodomory. Dzisiaj danie typowo obiadowe. Powiem Wam w tajemnicy, że jest genialne i nie byłoby dnia, kiedy nie miałabym ochoty go pożreć. Przy jedzeniu jest mnóstwo zabawy z kosteczkami, ale ja lubię czasem się pobawić. Skrzydełka są mięciutkie i aromatyczne. Nie będę już opowiadać Wam, jakie są cudowne- po prostu je przygotujcie ;)
Zapraszam!




Składniki (dla 3 osób):
-1kg skrzydełek z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
-5 łyżek miodu

Skrzydełka dzielimy na trzy części w miejscach, gdzie znajdują się stawy. Sprawdźcie, gdzie "zgina się" skrzydło i przetnijcie. Ja do tego przepisu nie używam lotek (najmniejszych części), bo prawie nie mają mięsa, ale jeśli lubicie, możecie je również przyrządzić.

Skrzydełka gotujemy ok 10min w nieosolonej wodzie.
W naczyniu mieszamy sos sojowy i miód i wrzucamy do niej odcedzone z wody skrzydełka.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godzinę. Jeśli zostawicie je na całą noc przejdą jeszcze bardziej smakiem. Jeśli macie czas możecie to zrobić, jednak nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wrzucamy nasze skrzydełka razem z marynatą. Smażymy ok 10min, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje i oblepi skrzydełka. I gotowe!
Ja proponuję podać to danie z ryżem i ananasem.
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz