sobota, 9 marca 2013

Tosty francuskie

Cześć głodomory! Dzisiaj mega szybki przepis na sobotnie śniadanie. Wiem, że niektórzy pewnie planują już obiad, ale znam takich którzy jeszcze śpią (Mr. M.) :)) Tak więc zapraszam do przygotowania przepysznych tostów francuskich. Jestem pewna, że będziecie do nich wracać podczas weekendowych śniadań.
Zapraszam!



Składniki ( dla 1 osoby):
-1 czerstwa bułka (2-3 dniowa)
-1 jajko
-ok. 50ml mleka
-pół łyżeczki cukru
-masło do smażenia
-dżem lub inny słodki dodatek

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy cukier i mleko i mieszamy do połączenia składników.

Bułkę kroimy na grube plastry. Powinna być lekko czerstwa, ale nie zupełnie twarda.

Bułkę obtaczamy w mieszance jajecznej. Dajcie jej lekko nasiąknąć, ale nie za mocno, bo się rozpadnie.

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła i smażymy bułki na złoto po obu stronach.
I gotowe! Ja najbardziej lubię te tosty w wiśniowym dżemem, ale dodatki wg. uznania. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz