sobota, 16 marca 2013

Łosoś w sosie cytrynowo-jogurtowym

Lubicie ryby? Jeśli tak, ten przepis jest dla Was. Ja osobiście przynajmniej raz w tygodniu po nią sięgam, jednak przyznaję- rzadko jest to łosoś Na niego pozwalamy sobie przy jakiejś większej okazji. Uważam jednak, że łosoś nie potrzebuje wielkiego animuszu i wielu dodatków, żeby być pysznym. Dziś zapraszam Was na łososia w sosie jogurtowo-koperkowym. Zapewniam, że będzie Wam smakował. ;)
Zapraszam!



Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia ze skórą (ok.500g)
-1 pęczek koperku
-ok.300ml jogurtu naturalnego
-2 duże lub 4 małe cebule
-100ml białego wina (ja użyłam półsłodkiego)
-1 cytryna
-2 ząbki czosnku
-tymianek, bazylia, majeranek
-2 ciabatty (opcjonalnie)

Łososia nacieramy solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z połowy cytryny. Zostawiamy na ok. 1h.
Folię aluminiową smarujemy cienką warstwą oleju.
Łososia układamy na środku, przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w półtalarki i delikatnie skrapiamy winem.
Składamy folię wg. pokazanego schematu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20min.

 W między czasie przygotujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy jogurt, sok z połowy cytryny i wino. Redukujemy sos ok. 15min, a następnie dodajemy posiekany drobno koperek
.
Łosoś powinien być różowiutki. Pod koniec pieczenia możecie go otworzyć i włożyć na 5min, żeby przypiekł się z wierzchu.
Do tego dania polecam grzanki z ciabatty lub innego pieczywa. W miseczce mieszamy 2 przeciśnięte ząbki czosnku, bazylię, tymianek i majeranek oraz 2 łyżki oleju. Smarujemy tym grzanki i przypiekamy w piekarniku.
Łososia wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z grzankami.
Smacznego!










4 komentarze:

  1. nie za dużo cebuli? boję się, że taka ilość zabije delikatny smak łososia... pomimo tego, ślinka cieknie bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy cebulę i mam wrażenie, że ona wręcz uwydatnia smak łososia, bo po upieczeniu staje się delikatna i słodka. Jeśli nie lubisz cebuli, zupełnie ją pomiń ;)

      Usuń
  2. Właśnie zrobiłam i zjadłam! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń