środa, 9 stycznia 2013

Kluski leniuszki


Kluski leniuszki, czyli leniwe z serem kojarzą mi się ze stołówką szkolną. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Uwielbiałam tamtejsze obiady i smaki z dzieciństwa wiążę właśnie z obiadami w przedszkolu i szkole. Te kluski robię wtedy, kiedy chce sobie przypomnieć jak fajnie było, kiedy miało się parę lat ;)
Zapraszam do przygotowania!

Składniki:
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
-250g sera białego ( połtłusty)
- 2-3 łyżki mąki 
-masło do polania gotowych klusek

Ser, cukier i żótko mieszamy w misce.

Ubijamy pianę z białka (pamietajcie o szczypcie soli) i dodajemy do masy. Mieszamy i dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje puszystą, więc nie dodawajcie jej zbyt dużo.

Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice i wałkujemy wałeczek ( jak do kopytek)

Wałeczek dzielimy na mniejsze części ( podobne do kopytek)

Kluseczki wkładamy ostrożnie do gotującej się, lekko osolonej wody. Wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch, po około 3 minutach. Gotowe kluseczki posypujemy cukrem, cynamonem i polewamy roztopionym masłem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz