czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak jak z KFC

Dziś zapraszam Was na kolejną fastfoodową historię. Tym razem udka podobne do tych z KFC z sosem barbecue. Są chrupiące na wierzchu, a rozpływające się w ustach w środku. Lekko ostre i naprawdę pełne smaku. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Pochodzi z książki kucharskiej Nigelli Lawson- "Nigella gryzie" , lekko smodyfikowany pod polskie realia kuchenne :)
Zapraszam!
Składniki (dla 2 osób):
-2 udka z kurczaka
-2 szklanki mleka
-1 łyżka i 1 łyżeczka soli
-pół szklanki mąki
-1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub pół łyżeczki chili w proszku)
-1 ubite jajko
-olej do smażenia
- pieprz, słodka papryka w proszku

sos barbecue:
-0,5 szklanki ketchupu
-4 łyżki wody
-4 łyżki octu
-1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka sproszkowanego chili
-1 łyżka papryki
-0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
-1 ząbek czosnku

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka. Przecinamy na chrząstce. Jeśli nie umiecie lub nie lubicie tego robić kupcie 2 pałki i 2 podudzia. Kurczaka wkładamy do garnka, wlewamy mleko (jeśli macie duże udka użyjcie więcej mleka- aż przykryje mięso), dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy ok 15min, aż mięso będzie miękkie w środku. Ja zawsze sprawdzam czy jest gotowe, wkuwając nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew mięso powinno posiedzieć jeszcze w mleku. Co jakiś czas zdejmujcie burzyny z mleka - tak jak z rosołu.
Ugotowane udka odkłądamy na talerz do ostygnięcia.
Wlewamy olej do garnka i rozgrzewamy. Wlejmy go sporo, tak jak do smażenia frytek. Na talerz rozbijamy jajko, ubijamy widelcem. Na drugim talerzu mieszamy mąkę, łyżkę soli, pieprz, pieprz cayenne i paprykę.
Udka obtaczamy w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
Udka wrzucamy do gorącego oleju. Im cieplejszy tym mniej go wchłonie mięso. Wrzucajcie po 2 udka, żeby zbytnio nie ostudzić oleju. Wyjmujemy po ok. 2 minutach, kiedy panierka będzie przyjemnie brązowa i chrupiąca.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek, smażymy aż się zrumieni po czym zdejmujemy z patelni. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dusimy ok 10min,aż sos nieco zgęstnieje.

Smacznego! Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Jest naprawdę genialny. Ja podaje udka zaraz po zrobieniu dodając frytki i sos.




2 komentarze: