czwartek, 2 sierpnia 2012

Hamburger

Dziś przepis zdecydowanie z tych fastfoodowych. Hamburger, a raczej cheesburger, bo z dodatkiem żółtego sera. Nam smakował, mam nadzieję, że Wy też będziecie mieli ochotę, żeby go przygotować. Przynajmniej będziecie mieć pewność, że nikt nie dosypał Wam żadnych ulepszaczy. 
Zapraszam!
Składniki na 4 hamburgery:
-4 bułki typu hamburger
-400g mięsa mielonego wieprzowego
-1 pomidor
-4 liście sałaty
-1 żółtko
- pół cebuli
-ok 12 plasterków żółtego sera ( jeśli małe, jeśli duże -wystarczą 4 )
-olej
-ketchup
-majonez
-przyprawy

Cebule kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do mięsa połowę. Dodajemy żółtko oraz pieprz i sól (lub vegetę.) Wszystko dokładnie mieszamy.

Formujemy płaskie okrągłe kotleciki, wielkości naszych hamburgerowych bułek


Olej rozgrzewamy i układamy kotleciki, smażymy ok 5min z każdej strony, aż będą złociste. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10min w temp. 200 stopni.
W między czasie kroimy pomidory w grube plastry, myjemy sałatę i szykujemy ser.

Kotleciki po wyjęciu z piekarnika wyglądają tak :)
Bułkę, jeśli lubicie chrupiącą, możecie chwile zgrilować w piekarniku. Następnie okładamy po kolei: ketchup, kotlet, ser, sałata, pomidor, cebula, ketchup, majonez, bułka. I tyle! Domowy hamburger jest gotowy  :))
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. "przynajmniej będziecie mieć pewność, że nikt nie dosypał Wam żadnych ulepszaczy." a jak myślisz co jest w bułkach? (: skoro po 4 tygodniach przechowywania dalej są miękkie to jest coś nie halo. wszystko spoko, tylko do mięsa nie dajemy, ani całego jajka ani żołtka -> to wymysł europejczyków, zupełnie niepotrzebny. reszta spoko (; pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń