środa, 1 sierpnia 2012

Kurczak słodko-kwaśny


Jestem fanką chińskiej kuchni. Czasem po pracy, kiedy nie mam siły nawet wchodzić do kuchni, dzwonie do chińczyka i on gotuje za mnie. Od razu na wstępie powiem, że ten przepis nie jest chiński, to po prostu połączenie moich ulubionych warzyw i kurczaka, może je jednak odrobinę przypominać. Przepis jest szybki i banalnie prosty, więc jeśli Wy również lubicie takie smaki, zapraszam do jego wypróbowania.
Potrzebne nam będzie:
(porcja dla 2 osób)
-1 torebka ryżu
-2 piersi z kurczaka
-1 papryka
-1 marchewka
-1 cebula
-pomidory w puszce
-1 puszka ananasów
-sok wyciśnięty z połowy cytryny
-olej do smażenia
-szczypta cukru
-przyprawy

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Myślę, że nie muszę tu podawać dokładnej instrukcji. Znajdziecie ja na opakowaniu. Następnie kroimy kurczaka w kostkę. Doprawcie tak, jak lubicie. Ja dodaję paprykę słodką, pieprz i wegetę (bez glutaminianu!).
Kurczaka odkładamy na godzinę, żeby przyprawy "weszły" do kurczaka. Jeśli jesteście mega głodni, pomińcie ten etap.

Na patelnie wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Nie chodzi nam przecież o to, żeby kurczak się udusił, tylko pięknie zezłocił. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy ok 7min, aż będzie podsmażony. Zdejmujemy go do oddzielnej miseczki. Olej zostawiamy, zmniejszamy grzanie.

Cebulę kroimy w pół talarki, marchewkę w słupki, a paprykę i ananasa w kostkę.
Na patelnie wlewamy puszkę pomidorów, dodajemy po kolei marchewkę, cebulę, paprykę, a na końcu ananasa. Dusimy, aż warzywa będą w miarę miękkie. Dolewamy ok. 120ml soku z ananasów, doprawiamy ostrą papryką (ok. pół łyżeczki), pieprzem, odrobiną soli i cukru. Na końcu dodajemy kurczaka. Wszystko mieszamy i gotowe!
Danie podajemy z ryżem i ananasem. Smacznego!

Zdjęcia by M. ;*

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie! Odkładam na bok gotowe sosy i próbuje Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń