sobota, 12 lipca 2014

Szaszłyki z kurczakiem na ostro

Wielki powrót! Wielkie zmiany!
Mam nadzieję, że ta nowa, bardziej minimalistyczna wersja spodoba się i Wam. Ale przejdźmy do gotowania....
Sezon grillowy trwa, więc na blogu kulinarnym nie powinno zabraknąć przepisów na dania z grilla. Osobiście nie lubię kiełbasy w żadnej postaci, więc w tej grillowej również. Dlatego za każdym razem, kiedy wybieramy się grillować, lubię zrobić coś ciekawszego. Dzisiaj dosyć podstawowy przepis na szaszłyki z kurczakiem, który każdy z Was może do indywidualnie edytować. Jeśli lubicie ostre smaki, ten przepis jest dla Was.
Zapraszam!


Składniki (dla 2 osób):
- 0,5kg piersi kurczaka,
-ok 6 pieczarek,
-2 cebule,
-papryka,
-ok 0,5 kg małych ziemniaków.

Do marynaty:
- sok z 1/2 cytryny,
-1 ząbek czosnku,
-1 łyżeczka ziół prowansalskich,
-1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka papryki ostrej (chilli w proszku),
- 2 łyżki musztardy


Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do 3/4 miękkości ( chodzi o to, by ziemniaki były lekko niedogotowane) i kroimy na pół lub w ćwiartki ( w zależności od wielkości ziemniaka).

Pieczarki i cebulę kroimy w ćwiartki, paprykę na mniejsze części.

Kurczaka kroimy na dosyć duże kawałki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i marynujemy w niej kurczaka. Przynajmniej godzinę. Jeśli macie czas, zróbcie to dzień wcześniej.

Warzywa i kurczaka wbijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i pieczemy na grillu.
Szaszłyki smakują świetnie z sosem czosnkowym (przepis tutaj) i sałatką grecką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz