wtorek, 7 lipca 2015

Panini z kurczakiem

Aaach! 100 wpis! Noo nieźle... ;)
Dzisiaj obiecana mięsna propozycja panini. W poprzednim poście pokazywałam Wam, jak przygotować przepis na focaccie,czyli bułkę, która będzie Wam potrzebna do tego przepisu. Zerknijcie tutaj jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu.
A dzisiaj propozycja na typowo włoskie panini na ciepło z grillowanym kurczakiem, papryką, pesto, szpinakiem, serem i oliwkami. Jest przepyszne i zdecydowanie musicie je wypróbować. Jeśli posiadacie elektryczny opiekacz/grill zdecydowanie łatwiej będzie Wam przygotować to danie, jednak z samym piekarnikiem też można sobie poradzić. Wiem, co mówię ;) Dodatki do panini możecie wybrać sami, to jest tylko moja propozycja. Ogranicza Was wyłącznie wyobraźnia.
Zapraszam do przepisu ;)


Składniki ( na 2 kanapki):
-1/2 chlebka focaccia,
- 1 pierś z kurczaka,
- garść świeżego szpinaku baby,
- 2 plastry sera żółtego (np. goudy)
- 2 łyżeczki bazyliowego pesto (ja używam gotowe),
- 1/2 papryki,
- ok. 6-8 oliwek (ja użyłam czarnych)
- zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, sól
-oliwa do smażenia

Kurczaka kroimy na plastry i marynujemy w pieprzu, soli, ziołach prowansalskich, papryce słodkiej i oliwie. Kurczaka grillujemy na elektrycznym grillu lub patelni. Focaccie rozkrajamy wzdłuż na pół, smarujemy obie strony pesto bazyliowym i układamy po kolei: szpinak, ser, kurczak, papryka pokrojona w pół księżyce i oliwki przekrojone na pół. Zamykamy chlebek, dociskamy i układamy na opiekaczu, przyciskając górną stroną. Jeśli posiadamy wyłącznie piekarnik, rozgrzewamy go na maxa, układamy panini na kratce i przyciskamy z całej siły drugą blachą. Pieczemy ok. 5-10min do roztopienia się sera. Gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz